• Gratis zending > € 65
 • Shop Lokaal
 • +10000 producten

4.8Out of 1598 Reviews

10 / Dec / 2020

De geboortelijst: onderweg

Op stap met je baby is elke keer een avontuur

De geboortelijst: onderweg
Adviesblog

Op stap met je kind heeft vele aspecten. In dit artikel behandelen we ze allemaal kort

 

1. De autostoel

Als er één ding is waar je investeert in voor je baby is dat je autostoel. Een dure knuffel of deken kunnen mooi en leuk zijn, maar veiligheid moet je absolute prioriteit zijn zonder enige twijfel.

De veiligheidsscore wordt gegeven door officiele instanties. Er zijn er daar verschillende van in Europa. De meest bekende is ADAC Score (Duits). Een snelle check van die score voor aankoop kan dan ook nooit kwaad. Weet wel dat de normen elke paar jaar veranderen, een stoel met een ADAC test score van 2013 is daarom geen goede stoel in 2021. Het jaartal staat normaal ook altijd bij de testscore.

Minimaal het eerste jaar zit je baby het veiligste in een autostoel 0 (type 'maxicosi' in de volksmond). De meeste ouders willen sneller van de autostoel 0 vanaf omdat hij zwaar wordt. Belangrijk is echter te weten dat dit de meest veilige optie is en vaak tot 18 maand kan gebruikt worden. Een simpele check is dat je kan switchen als het hoofdje van je kindje er bovenuit begint te komen. Weet dat een autostoel 0 altijd een beugel heeft, deze beugel werkt als een veiligheidskooi, die moet je dus altijd naar omhoog hebben staan, ook in de auto ! In principe is het achterwaarts vervoeren de meest veilige optie voor kindjes. In scandinavische landen doen ze dat zelfs vaak tot 4 jaar. In onze contreien switchen de mensen meestal na 1 tot 1,5 jaar, maar weet dat het gerust langer mag.

Recent zijn er ook 0/1 modellen op de markt gekomen, ook deze zijn veilig van de geboorte.

Een autostoel 0 kan je of met de gordel of met een  basis vastmaken. Theoretische zijn beide opties even veilig. Onderzoek wijst echter uit dat mensen slordiger omgaan met het vastmaken met de gordel omdat dat wat omslachtiger is, hierdoor is uiteindelijk het gebruik van een basis veiliger. Een basis bestaat met isofix verankering of zonder.  Als je isofix in de auto hebt, kies je best voor die optie.

Heb je een auto met prachtige zetels die je graag zo wil houden? Weet dat er ook zetelbeschermers bestaan aangepast voor autostoelen zodat je de basis hierop kan zetten zonder afbreuk te doen aan je zetels.

Een andere tip is een spiegel voor in de auto zodat je je kindje altijd in de gaten kan houden als je rijdt.

In de autostoel kan je ook hoezen gebruiken om de stof te sparen. Deze hoezen zijn redelijk universeel, afhankelijk van het merk. Wel oppassen voor 3 punts of 5 punts systeem. Vaak kan je ook de stof zelf wassen maar dit is bij zowat alle modellen een omslachtige procedure om de stof te verwijderen en terug aan te brengen.

Leuke accessoires bij een autostoel zijn ook een wagenspanner en kleine hangspeeltjes.

Een tweedehands autostoel lijkt aantrekkelijk want is stukken goedkoper dan een nieuwe. De autostoel kan echter onderliggend beschadigd zijn (dat kan je niet met het blote oog checken) en als er een nieuwe aanrijding zou zijn zou dat erg schadelijk kunnen zijn voor je kindje. De veiligheidsnormen veranderen ook continu, een stoel van enkele jaren geleden heeft niet dezelfde samenstelling als deze van nu. 

Als je toch voor tweedehands zou gaan, kies dan voor eentje van een betrouwbare verkoper (iemand die je echt kent en kan zweren dat de stoel nooit in enig ongeval betrokken was) en enkel voor een recent model < 3 jaar.  Als kost echt een issue is kan je de basis kan je eventueel ook tweedehands overwegen omdat daar snel duidelijk is of die goed is of niet (klikken en geluids/visueel signaal).

Uiteraard beseffen we ook dat de kans klein is dat je een ongeluk hebt, maar op dit gebied raden we sterk aan geen risico's te nemen en op veilig te spelen.

 

2. De Kinderwagen

De kinderwagen geeft je vaak onmiddellijk een warm gevoel. Het is vaak ook een van de eerste dingen dat ouders aanschaffen. Soms iets te snel zelfs. De kinderwagen is naast praktisch ook vaak een showstopper. Zodra je baby er is, is het het middel bij uitstek om je baby te showen aan anderen, om te laten zien hoe trots je erop bent ouders te zijn.

Er bestaan zo onvoorstelbaar veel verschillende kinderwagens en er bestaan hele theoriën over wat de beste zijn op basis van de banden etc. Voor ons zijn dit vaak niet meer dan verkoopsargumenten want er bestaat weinig objectieve data over wat nu de beste is. Besef dat de marges voor de winkels heel sterk kunnen schelen per merk, sommige ketens hebben zelfs hun eigen kinderwagen onder een ander merk op de markt zodat het niet zou opvallen. Zo houden ze soms aan een dure kinderwagen minder over dan aan een goedkoper model. Laat je dus niet (subtiel) in een bepaalde richting pushen op basis van technische uitleggen.

 

Ons advies is daarom eerder simpel

1. Bepaal je budget : moet je kinderwagen zelf betalen, geeft iemand hem cadeau ...

2. Bepaal je stijl: ga je voor een stoere of eerder een romantische kinderwagen

3. Bekijk je omgeving: heb je een groot/klein autokoffer, heb je thuis stockage ruimte, ga je veel met het openbaar vervoer...

 

Op basis hiervan kan je je keuze maken. Het beste is dan dat degene die je graag wil even goed uit test. Kan jij hem makkelijk plooien ? (kan echt verschillend zijn per persoon). Kan je hem heffen (het gewicht kan echt erg uit elkaar lopen) ?  

Daarna kan je gaan denken over de kleuren.

Er zijn uitzonderingssituaties: bv als je wil gaan joggen met je kinderwagen waar specifiek advies voor geldig is, maar voor 90% van de mensen zijn bovenstaande criteria voldoen om een beslissing te nemen, bv tweelingen of kinderen kort na elkaar.

Weet dat bijna iedereen achteraf tevreden is van zijn kinderwagen (onderzoek toont dat aan), kies dus waar jij je het beste bij voelt.

Een check die je best ook doet voor je finaal beslist is of je autostoel compatibel is met je kinderwagen

Bij de kinderwagen kan je vaak ook een heleboel accessoires verkrijgen. In onze ervaring zijn de adapters voor de autostoel een must, en is de parasol een aanrader.  De andere accessoires hangen echt af van je eigen gebruik, maar zijn zeker geen noodzaak.

Besef ook dat er vaak promo's zijn op kinderwagens die heel aanlokkelijk kunnen lijken maar het niet noodzakelijk zijn. Bv gratis verzorgingstas bij je kinderwagen > heb je niet liever een tas die je mooi vindt of die praktisch is  of gewoon korting ?

Laat je dus niet verleiden om snel snel te kopen onder druk van een promotie. Sommige merken hebben zolang ik ze volg altijd wel een promotie ;-)

Als je de kinderwagen bij je babywinkel koopt hebt je meestal meer korting doordat je je lijstvoucher hebt. Denk ook even na over garantie op kinderwagens.  Stel je koopt online of aan de andere kant van het land een kinderwagen. Gelukkig meestal niet, maar af en toegaat er wel eens iets mis met een kinderwagen, meestal houdt dit in dat die voor onderzoek weg moet.  Ga je die zelf terug naar de andere kant van het land rijden, ga je een vervangmodel krijgen etc.

 

3. Draagdoek/Draagzak

Ook hiervan zijn honderden modellen om de markt, elk met sterke voor- en tegenstanders en is het soms moeilijk door het bos de bomen te zien. We vellen hieronder geen oordeel, maar vertrekken vanuit het advies naar een gemiddelde klant zoals we ze vaak zien in onze winkel.

Hierbij is ons advies het volgende:

- een draagdoek is heel cosy in de eerste periode om te bonden met je kindje in de eerste periode. Handig voor gebruik vooral binnenhuis. Je kan starten met eender welke basisdraagdoek en kijken hoe je je erbij voelt. Niet alle mama's voelen zich comfortabel bij een draagdoek, papa's . Als je de smaak te pakken hebt en beslist dat je er verder wil in gaan, kan je je inlezen en bij supportfora gaan (er zijn woven, non-woven, slings... allerlei types draagdoeken). 

- een draagzak is een goede investering voor mamma en pappa als jullie er graag opuittrekken voor (lange) wandelingen. Je kiest hier best voor een ergonomisch model voor volwassene en kind. De meeste draagzakken kunnen verschillende posities aan. Wij begrijpen zelf nog steeds niet goed waarom mensen zouden investeren in een draagzak en dan geen volledig model nemen met alle mogelijke posities. Ons advies is simpel, als je gaat voor een kwalitatieve ergonomische draagzak, ga direct dan ook voor full option (bv de ergobaby omni). Van de tussenmodellen ga je vaak spijt krijgen achteraf.

Recent zijn er ook draagzakken om de markt genomen die tussen de draagdoek en draagzak zitten (bv de ergobaby embrace). Dit is een fijne manier om het dragen uit te proberen, zonder de stress die het knopen geeft voor sommige mensen en ook stukken goedkoper dan een echte draagzak. Besef wel dat ze minder geschikt zijn om 4 uur mee te gaan wandelen in een bos.

We adviseren je er steeds eens met je vroedvrouw over te spreken, zij zijn meestal ook draagconsulentes en kunnen op basis van hun ervaring je zeker adviseren.

 

4. Varia

Snel even op stap gaan met een baby zit er vaak niet in, je hebt een hele uitzet mee. We behandelen in deze blog enkele van die items.

De verzorgingstas is enerzijds een stijlstatement maar anderzijds moet ze absoluut praktisch zijn voor jullie. Denk na over rugzak, handvaten, linten.  Kan zowel de mama als de papa er mee rondlopen ? Is de ruimte voldoende ? Wil je dat ze matcht met de kinderwagen ?

In die tas moet je altijd een matje meenemen om je baby onderweg te verzorgen. Bij sommige tassen is dat inbegrepen, bij andere niet. Daarnaast is een melkpoederhouder onontbeerlijk als je flesvoeding geeft. Een fopspeenhouder is ook altijd handig.  Een thermos kan handig zijn om warm water mee te nemen. Tetradoeken en luiers vergeet je best ook niet. Een klein tasje met enkele verzorgingsproducten zijn altijd een aanrader (bv nagelknippertje, creme, pincet) voor noodgevallen. De natte doekjes (en eventueel houder) zijn absoluut onmisbaar.

Een deken is ook iets dat je best meeneemt als je op stap gaat met je baby.  Dat kan een wikkeldeken zijn maar ook een gewoon deken.

Een voetenzak is seizoensgebonden. Er bestaan heel veel verschillende modellen in en hun gebruik is sterk afhankelijk van jullie eigen levensstijl. We geven hierover graag persoonlijk meer advies.

 

 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • De geboortelijst: onderweg
  10 / Dec / 2020

  10 / Dec / 2020

  De geboortelijst: onderweg

 • Een geboortelijst of niet ?
  15 / Jun / 2020

  10 / Dec / 2020

  Een geboortelijst of niet ?

 • Onze ideale geboortelijst
  20 / Feb / 2020

  10 / Dec / 2020

  Onze ideale geboortelijst

 • De geboortelijst verzorging: eten en drinken
  20 / Mar / 2019

  10 / Dec / 2020

  De geboortelijst verzorging: eten en drinken

 • De geboortelijst verzorging: verzorgingstafel/badderen/fopspenen
  05 / Mar / 2019

  10 / Dec / 2020

  De geboortelijst verzorging: verzorgingstafel/badderen/fopspenen

 • Geboortelijst: textiel
  16 / Feb / 2019

  10 / Dec / 2020

  Geboortelijst: textiel

 • De geboortelijst: algemeen
  16 / Feb / 2019

  10 / Dec / 2020

  De geboortelijst: algemeen

 • Tips voor een perfecte geboortelijst
  15 / Feb / 2019

  10 / Dec / 2020

  Tips voor een perfecte geboortelijst

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »