Sofie - 20 / Mar / 2019
De geboortelijst verzorging: eten en drinken
In deze blog post zoomen we even in op wat er nodig is voor de verzorging van een baby op gebied van eten en drinken.<br />
Bekijk zijn ook de andere blog posts voor andere tips

1. Flessen en aanverwanten
Er zijn o.i. weinig topics waar zoveel over wordt verteld binnen de babywereld dan flesjes en wat de juiste flesjes zijn. Sommigen zweren bij merk A, andere bij merk B. Er bestaat heel wat controverse over en er is ook heel veel evolutie in de laatste jaren. We proberen het topic daarom wat op te splitsen in subtopics en op een nuchtere manier te benaderen
Wat we wel willen benadrukken is, is dat je vooraf niet weet hoe je baby zal zijn. Je kan dus heel veel lezen over fleskeuze en toch kan het zijn dat de baby de fles die jij gekozen hebt niet wil. Ons algemeen advies is daarom heel simpel: spendeer er vooraf niet teveel tijd aan en kies één soort en koop niet te veel vooraf (of laat de meeste dingen in de verpakking zodat je kan ruilen). In een goede babywinkel zou ruilen binnen de drie maand van flessen in verpakking geen enkel probleem mogen zijn.
Als je baby geboren wordt en nadien blijkt dat hij je fles niet wil, probeer dan eerst eens een ander type speen van hetzelfde merk. Indien dat niet werkt, kan je experimenteren met andere flessen.
We geloven er ook in, dat babies het soms gewoon moeilijk hebben in het begin onafhankelijk van de fles, geef daarom niet te snel op en blijf aanbieden. Na een paar weken zit er vast een routine in en gaat alles beter.
We raden aan een startset te nemen van een merk/type waar je je comfortabel bij voelt. Je haalt die ook best voor de geboorte in huis (ook als je borstvoeding gaat geven is het een aanrader)
A. Materiaal keuze
Er kan gekozen worden tussen glas en plastic. Plastic flessen moeten wettelijk gezien BPA vrij zijn en dat zijn de nieuwe op de markt dan ook (opppassen met tweedehands flessen!).
Wij hebben een persoonlijke voorkeur voor glazen flessen. Deze zijn stevig (kunnen gerust eeens vallen) en zijn een milieu en gezondheidsvriendelijk alternatief. Ze zijn te koop aan een kleine meerprijs, maar die is verwaarloosbaar. Voor glazen flessen zijn eventueel ook 'sleeves' beschikbaar die de warmte van het glas temperen als je ze erg warm zou maken. De adviezen van pediaters tegenwoordig zijn echter flessen op kamertemperatuur te geven en als je het op die manier doet is een sleeve niet nodig. Nadeel aan een glazen fles is dat ze iets zwaarder zijn dan plastic flessen.
Uiteindelijk moet je zelf kiezen waar je je het beste bij voelt.
B. Vorm van de fles
Per merk heeft de fles een net iets ander vorm, zelfs binnen één merk zijn er soms varianties. Ook hier zijn er verschillende theorieën over wat beter is (bv brede fles bovenaan etc). Wetenschappelijk is er echter weinig onderbouw aan deze theorieën. Ons advies is hier niet teveel mee rekening te houden
C. Vorm/maat van de speen
De vorm van de speen is wel zeer belangrijk. Als je borstvoeding gebruikt wordt absoluut aangeraden om een speen te kiezen in ongeveer dezelfde vorm als de borst en eentje waar het debiet niet te hoog is. Als je kiest voor flessenvoeding is een ander type speen meer aangeraden.
Iets waar je misschien nog niet bij stil gestaan hebt als je zwanger bent van je eerste kind, is dat er verschillende maten spenen zijn. Een baby evolueert snel (zowel de grootte van zijn mond als de manier waarop hij drinken kan verwerken). De spenen zijn daarom qua grootte en qua debiet aangepast aan de leeftijd. We raden je echt aan hier rekening mee te houden. Je kan spenen van verschillende maten al op je lijst zetten (zoals ons advies hierboven, laat ze in gesloten verpakking en check met je babywinkel of en tot wanneer je mag ruilen).
Recent zijn er op de markt ook spenen met speciale doelstellingen (bv anti-koliek). Het is zeker interessant om hier mee te experimenteren als je baby last heeft van bepaalde zaken. Een babyzaak kan je adviseren, maar het is uiteindelijk je baby die goedkeuring zal geven. Soms is het dus trial en error.
D. Flessenborstel & speenborstel
Een flessenborstel is onontbeerlijk. Misschien denk je waarom kan ik niet gewoon mijn afwasborstel gebruiken ? Zelfs als je hem heel schoon houdt, wordt er echt geadviseerd dit niet te doen. Een borstel kost zeer weinig en je kan dan ook best een borstel alleen voor de flessel gebruiken. Flessen kunnen trouwens ook prima in de afwasmachine (hoewel men dit de eerste paar maand niet aanraadt).
Soms zit het bij de flessenborstel en soms moet je het apart kopen, maar een speciale speenborstel is ook wel aangeraden om de speentje goed schoon te maken.
E. Sterilisator
Tot voor kort was het gebruik van een sterilisator een absolute MUST. Recent hebben instanties hun advies gewijzigd en zegt dat dat steriliseren niet altijd meer nodig is.
Er zijn een aantal methodes om te steriliseren:
- Lekker ouderwets, kookpot met kokend water. Het werkt perfect, maar het is toch een gedoe en de kans om jezelf te verbranden met in en uit halen is niet klein.
- In de microgolf: de meeste merken hebben een micro-golf sterilisator. Dit is meestal een plastic pot waar je wat water in doet en die je dan een paar minuten laat draaien. Dit is een perfecte methode die altijd werkt
- In een speciale sterilisator: Er zijn speciale sterilisatoren op de markt waar je een aantal flessen tegelijk kan in steriliseren. Sommige hebben ook andere functies (bv opwarmen melk, confituurpotjes maken) zodat ze lang bruikbaar zijn.
Dit is een artikel dat je op de geboortelijst kan zetten, maar je dient het voor de geboorte in huis te halen.
F. Flesopwarmer
Een fles opwarmen kan je op dezelfde drie methode als hierboven beschreven (ouderwets, in de microgolf of met een speciaal aparaat). Zoals hierboven beschreven wordt het niet meer echt aangeraden om flessen op te warmen. Niettemin doen nog steeds vele mensen het omdat babies soms beter reageren op warme melk dan op melk op kamertemperatuur. We raden je vooral aan te doen waar je je het best bij voelt. Of je er eentje op de lijst zet is dan ook puur afhankelijk van jezelf.
We wijzen er ook even op dat bepaalde merken combinaties hebben van flesopwarmer/sterilisator. Ook zijn er speciale modellen op de markt voor onderweg (bv. in de auto) op te warmen
G. Afdruiprek
Voor flessen en spenen wordt vaak gebruik gemaakt van een afdruiprek zodat de flessen goed kunnen drogen. Er zijn er verschillende op de markt. Wij vinden het handig, maar zeker geen absolute must.
2. Stoomkoker
Een zogenaamde 'babycook' helpt je in de bereiding van het voedsel van je baby. We benadrukken dat een babycook geen absolute must is, maar wel erg handig kan zijn. Je kan ook perfect je eten koken of stomen zoals je normaal doet in potten en pannen en het daarna blenden met ene mixer. Het voordeel van de babycook is, dat je altijd met stoom werkt en dat de mechanismes zijn ontwikkeld om zoveel mogelijk vitaminen te bewaren. Ook is het handig in de beginfase om eten te maken in grotere hoeveelheden specifiek voor de baby. Je kan het nadien invriezen en zo moet je niet elke dag koken voor de baby.
Er zijn verschillende modellen in verschillende prijsklassen op de markt. De basis ervan is steeds hetzelfde. Het eten wordt gestoomd en daarna kan je het blenden. Een aantal modellen zijn ook nadien bruikbaar voor mixen of stomen van je eigen eten.
Waar kan je op letten ?
- De inhoud van de beker
- Hoe kan je alles afwassen (afwasmachine of niet)
- Het materiaal waarin het eten bereid wordt (inox, plastic, glas)
- Kan je koken en blenden in één beker ?
- Plaats op je aanrecht
3. Eten bewaren
Baby-eten bewaren kan heel erg nuttig en handig zijn. We willen natuurlijk allemaal liefst dat onze baby vers eten krijgt, maar in realiteit is het vaak moeilijk om daar tijd voor te vinden elke dag in onze drukke levens tegenwoordig.
Er is ook niets mis met invriezen. Onderzoek heeft bewezen dat de vitamines correct bewaard blijven.
Je kan diverse potjes kopen op de markt om eten te bewaren. We raden aan om vooral te kijken naar de sets en sinds kort zijn er ook meer en meer glazen opties op de markt. Handig is wel dat de potjes die je koopt ook gebruikt kunnen worden voor het opwarmen.
4. Eetgerei
Vanaf een maand of 4 kan je beginnen met je baby vast voedsel te geven. Afhankelijk van de evolutie van je baby kan hij of zij vanaf een maand of 7/8 ook al zelf dingen eten. Eetgerei voor je baby is dan ook iets dat je zeker op je geboortelijst moet zetten.
Voor in het begin zijn er setjes voedingslepels beschikbaar. Deze lepels zijn gemaakt voor kleine babymondjes en je moet er dan ook absoluut een paar van deze in huis halen.
Eetsetjes zijn een van de graagst gegeven cadeautjes. Zet er dan ook zeker enkele op je lijst. Ze bestaan in verschillende thema's en bestaan meestal minimaal uit een bordje, bestek en beker. Soms is er nog een kom of een slab bij. Van heel wat setjes kan je in hetzelfde design achteraf nog extra borden en kommen bij kopen als je graag consistent wil zijn. De meeste setjes hebben een design geschikt voor kinderen (bv. met dieren en veel kleuren). De laatste jaren zijn er echter ook heel wat setjes op de markt in meer volwassen design.
Eetgerei voor babies en kleuters is onderworpen aan strenge controles en normen. Koop dan ook niet zomaar wat en kijk of CE norm ok is.
Handig kunnen ook de kommetjes en bordjes zijn met een zuignap. Deze kan het kindje niet zomaar omgooien en zo vermijd je (meer) opkuiswerk.
Een placemat kan ook zeer handig zijn om op je lijst te zetten. Ook hier zijn weer verschillende soorten in. Wij verkiezen de siliconen placemats die als het ware 'plakken' aan het tafel.
Eetgerei is ook beschikbaar in verschillende materialen: melamine, plastic, bamboo, siliconen.. In een latere blogpost zullen we hier nog wat op ingaan. Het is echter zo dat elk materiaal zijn voor en nadeel heeft. Een echt zeer duurzaam alternatief zonder nadelen hebben we nog niet ontdekt.
We raden je op gebied van eetgerei dan ook vooral aan te kopen wat je mooi vindt.
5. Drinken
Pediaters raden aan om kinderen niet te lang van de fles te laten drinken en zo snel als kan te laten wennen aan andere drinkmethodes. Dit zou de ontwikkeling van de mondspieren bevorderen en op die manier de spraak helpen.
Verschillende merken hebben drinkbekers op de markt. Sommige hebben zelfs systemen per leeftijdsgroep. Je kan beginnen met een oefenbeker een paar maand na de geboorte. Voor kindjes die iets groter zijn kan je dan langzaam evolueren naar echte open bekers en eventueel drinkflessen voor mee te nemen naar opvang of school.
Zowat al deze bekers hebben een lage aanschafwaarde. We raden je dan ook aan er een aantal op je lijst te zetten. Dat is ideaal voor de mensen die een klein cadeautje willen geven of voor deze die een grotere cadeautje nog willen aanvullen met iets klein om aan een bepaald bedrag te komen.
6. Dozen (van alle soorten)
Voor babies en peuters bestaan er ontzettend veel verschillende dozen: brooddozen, snackdozen, mini-snackdozen etc. Het kan altijd leuk en handig zijn om er wat in huis te hebben.
Ook hier zijn het mooie kleine aanvullingen voor een lijst.
Kijk vooral naar wat je leuk en praktisch lijkt.