• Totale uitverkoop
 • Shop Lokaal
 • +10000 producten

4.8Out of 1598 Reviews

Sofie - 05 / Mar / 2019

De geboortelijst verzorging: verzorgingstafel/badderen/fopspenen

In deze blog zoomen we in op items die er nodig zijn voor de dagelijkse verzorging van een baby. Lees zeker ook onze andere blogposts over algemene tips, textiel en de geboortelijst in zijn geheel.

De geboortelijst verzorging: verzorgingstafel/badderen/fopspenen
Adviesblog

In deze blog gaan we in op een aantal grote verzorgingsblokken.

1. De verzorgingstafel

Als je een baby hebt, kan je niet zonder een plaats waar je de baby gaat verzorgen. Er zijn hier verschillende tafels en commodes voor op de markt.

We raden je aan er een te kopen die je lang kan gebruiken. Een goede verzorgingstafel kan nadien perfect dienst doen als commode en zo nog jaren dienst doen. De modellen met geïntegreerd badje vinden we minder geschikt wegens een zeer beperkte levensduur.

Je kan trouwens ook overwegen om een bestaande commode te herbruiken. Daar zijn aparte opzetstukken voor op de markt. De commode moet echter zeker groot genoeg zijn voor de matras en enkele verzorgingsitems. Ook is het handig om er enkele hydrofiele doeken en washandjes te leggen (zie blog over textiel)

 

A) Het waskussen

Op de commode leg je een verschoonmatras/waskussen. Deze zijn in verschillende vormen en texturen beschikbaar. De meest gebruikte is zonder twijfel een plastic kussen waar je een stoffen hoes rond doet. Sommige waskussens worden verkocht met al één hoes rond. Check zeker even of hij er af kan. Zorg dat je minimaal 2 hoezen hebt, want ze worden snel vuil.

Recent zijn er ook interessante siliconen waskussens op de markt, zoals Matty van Leander. Deze zijn handig omdat ze ook gebruikt kunnen worden voor andere dingen (bv onder de babygym) en niet schuiven. Waskussens bestaan er in verschillende maten, check dus zeker ook even de maat van je commode voor je een kussen koopt.  

 

B) Het verzorgingsmandje

Het is geen absolute must, maar wel leuk om een mandje te hebben in hetzelfde design als je ander babytextiel. In dat mandje kan je de spulletjes van de baby op een nette manier opbergen.

Welke spulletjes zijn dat zoal:

- borstel/kam

- thermometer

- nagelschaartje

- nagelknipper

- nagelvijltje

- neuszuiger

- diverse zalfjes (luier, gezicht, body..)

Deze artikelen zijn zeer gebruikelijk voor elke baby. Enkel bij de neuszuiger maak ik enig voorbehoud.

Vaak zijn deze artikelen ook te koop als setje en is dat voordeliger. In sommige ziekenhuizen 'krijg' je ook zo'n setje bij de geboorte (maar in realiteit wordt dat later gefactureerd). Als je al een setje hebt, weiger je dan ook best dat van het ziekenhuis.

We raden je aan vooraf niet teveel zalfjes/cremes aan te schaffen. De huid van babies is vaak heel gevoelig en soms moet je echt trial/error toepassen om de juiste te vinden. Veel smeren is ook absoluut niet nodig, met een tube luiercreme kan je maanden verder in normale omstandigheden.

C. Natte doekjes

Natte doekjes in een of andere vorm zijn steeds nodig op de verzorgingstafel. 

De verschillende methodes zijn:

 • een tradioneel washandje gebruiken > dat lukt zeker voor normale momenten, als de baby bv. diarree heeft is het alleen net iets omslachtiger
 • traditionele natte doekjes (bv zwitsal) > praktische methode, alleen veel afval
 • moderne natte doekjes zonder chemische additieven(bv wet wipes) > praktische methode, maar zelfde afval als bij traditionele doekjes
 • natte doekjes systemen (bv. cheeky wipes) > hier meng je zelf water met doekjes en beperk je zo de afval, is wel omslachtiger.

Bij de 2de en 3de methode is het gebruikelijk om ook een natte doekjes houder te gebruiken. Deze bestaan uit plastic en stof. 

 

D. De luieremmer

Deze vind ik absoluut noodzakelijk (uitgaande van het scenario wegwerp luiers). Een baby produceert heel veel afval en dat stinkt helaas..

Een goede luieremmer is dan ook een vereiste. Er bestaan er verschillende op de markt die grosso modo in 2 categorieën vallen:

1) met eigen zakjes

Deze emmers zijn vaak goedkoper in aankoop, maar de zakjes kunnen enkel van dat merk gekocht worden en zijn dan relatief duur in aankoop. 

2) met universele zakjes

Deze emmers zijn vaak duurder in aankoop, maar je kan er gelijk welk zakje in gebruiken.

Pro en con's dus voor elk scenario. Het belangrijkst is dat je er een kiest die dicht afsluit (dus met een knop (en bij voorkeur een pedaal) om het gat te openen. Een luieremmer moet ook heel vaak open en dichtgaan, hij moet dan ook over een goed mechanisme beschikken.

 

2. Badderen

A. Babybad

Als volwassenen zijn we de laatste decennia gevolueerd naar dagelijkse douchen/baden. We weten dat dat eigenlijk afgeraden wordt, maar het is moeilijk om het niet te doen. Ik kan helaas ook niet zonder.

Tegenwoordig spreekt men vaak van het badritueel van een baby, zo wordt er gesproken van een dagelijks badmoment. Nochtans wordt een baby bijna niet vuil en raden de meeste pediaters aan om dat slechts enkele of zelfs maar 1 keer per week te doen (natuurlijk tussentijds wel met washandje).

Het is mijn persoonlijk visie, maar ik vind een traditioneel babybadje niet zo handig in geen enkele vorm. Je kan helaas bijna niet zonder in die eerste maanden, maar ik raad aan om het zo praktisch mogelijk te benaderen. Een goed badje heeft een uitloop en een mogelijkheid om op een staander te zetten. Denk goed na over waar je het badje gaat zetten en hoe je het gaat opbergen als je het niet gebruikt. Een staander is zeker praktisch als je de plaats hebt.

Er zijn ook heel wat alternatieve oplossingen op de markt:

- een bademmer: dit is een soort emmer waar je je baby zittend kan in zetten. Praktisch en neemt weinig plaats in. 

- de gewone wasbak: als je een grote wasbak hebt in keuken of badkamer kan je dat perfect overwegen. Het is bijzonder praktisch en je moet er geen extra aankopen voor doen. Er zijn ook bepaalde kussens op de markt om dat proces te vergemakkelijk

- de schnuggle: een oplossing tussen een bademmer en een badje

Er zijn op de markt ook luxe badjes met zeeppompjes en dergelijk. Persoonlijk vind ik dat niet nodig en niet zo handig voor de beperkte tijd dat je het nodig hebt.

B. Badspeelgoed

De eerste maanden is je baby echt te klein om enig nut of plezier te hebben van badspeelgoed, vanaf 4 maand begint dat te veranderen. Ook hier is ons advies niet te overdrijven, lang in een bad zitten is niet goed voor de huid. Zet er een stuk of 2/3 op je lijst, maar meer is echt niet nodig.

C. Badthermometer

Een badthermometer is wel een aanrader. Strikt genomen is het ook niet nodig, maar zeker die eerste periode is het handig om in te schatten wat de juiste watertemperatuur is. De babyhuis is er gevoelig, als je hem in een baby zet van slechts enkele graden te veel, wordt hij al snel helemaal rood. Dat wil je natuurlijk liever niet :-)

D. Badproducten

Badproducten zijn absoluut noodzakelijk. Ook hier is ons advies er niet teveel vooraf te kopen. Je baby kan gevoelig huid hebben  en bepaalde producten wel of niet goed verdragen. Als je zelf of je partner gevoelige huid heeft, kan je er al direct op anticiperen en anti-allergische producten kopen.

Koop zeker een badolie (beter dan badschuim), shampoo en zeep.

 

E. Badtextiel

Lees hiervoor onze blog over textiel

 

3. Fopspenen 

Over fopspenen zal ik later een aparte blog schrijven want dat is een topic op zich. In deze blog wil ik enkel kort de verschillende soorten aanhalen aan de hand van een paar puntjes

1. Er zijn maten in fopspenen naar gelang de leeftijd. Let steeds op dat je de juiste maat koopt

2. Er zijn verschillende vormen van spenen (zowel het schild als de speen zelf). 

3. Er zijn verschillende materialen van spenen (siliconen en natuurrubber)

Vraag dan ook advies in je winkel over wat het meest past bij je situatie

 

Een accessoire bij een fopspeen is een fopspeenketting. Dit is handig om de fopspeen niet te verliezen en is ook handig voor je baby om de fopspeen zelf te kunnen pakken. Een goede fopspeenketting mag nooit langer dan 22 cm zijn (wurgingsgevaar). Normaal voldoen alle Europese fabrikanten aan deze norm. Pas op met zelfgemaakte kettingen en check even de lengte.

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • De geboortelijst: onderweg
  10 / Dec / 2020

  Sofie - 05 / Mar / 2019

  De geboortelijst: onderweg

 • Een geboortelijst of niet ?
  15 / Jun / 2020

  Sofie - 05 / Mar / 2019

  Een geboortelijst of niet ?

 • Onze ideale geboortelijst
  20 / Feb / 2020

  Sofie - 05 / Mar / 2019

  Onze ideale geboortelijst

 • De geboortelijst verzorging: eten en drinken
  20 / Mar / 2019

  Sofie - 05 / Mar / 2019

  De geboortelijst verzorging: eten en drinken

 • De geboortelijst verzorging: verzorgingstafel/badderen/fopspenen
  05 / Mar / 2019

  Sofie - 05 / Mar / 2019

  De geboortelijst verzorging: verzorgingstafel/badderen/fopspenen

 • Geboortelijst: textiel
  16 / Feb / 2019

  Sofie - 05 / Mar / 2019

  Geboortelijst: textiel

 • De geboortelijst: algemeen
  16 / Feb / 2019

  Sofie - 05 / Mar / 2019

  De geboortelijst: algemeen

 • Tips voor een perfecte geboortelijst
  15 / Feb / 2019

  Sofie - 05 / Mar / 2019

  Tips voor een perfecte geboortelijst

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »