• Totale uitverkoop
 • Shop Lokaal
 • +10000 producten

4.8Out of 1598 Reviews

Sofie - 04 / Feb / 2023

Deel 5: Hoe gaat het met Rascals in Eden ?

Hoe gaat het nu met Rascals na 6 maand ?

Deel 5: Hoe gaat het met Rascals in Eden ?
Ons verhaal

In september 2018 stond alles in de startblokken om Rascals te lanceren online. Ik had al heel wat stock gekocht, de website had al redelijk wat vorm, de facebookpagina was er.... het was heel erg spannend voor me hoe het zou gaan.

De laatse dag van september lanceerde ik Rascals in Eden via onze facebook pagina, deze bestond wel voornamelijk uit vrienden en kenissen op dat moment. Twee lieve vrienden bestelden direct iets, eigenlijk al voor ik het echt gepost had :-)  Super, zo konden we direct de processen eens testen en dingen verbeteren.

In oktober hadden we een soort live test periode. Bestellingen konden geplaatst worden en werden ook verwerkt. Op deze manier kon ik al heel wat zaken uittesten en ook nog heel wat aanpassingen doen. In die maand kregen we voor ongeveer 1000 Euro bestellingen. Daar was ik best tevreden mee voor een testmaand. Natuurlijk begrijpen jullie ook dat dat nog in de verste verte niet in de buurt komt van een bedrijf waar je je zelf ook maar iets kan betalen. Producten moeten aangekocht worden en er zijn heel veel kosten die komen kijken bij het opstarten van een zaak. 

Ik vermoed dat dit voor elke startende zaak zo is, maar al die kosten werden door mij alvast schromelijk onderschat. Nochtans had ik de nodige berekeningen gedaan, een business plan gemaakt ect, maar het is onmogelijk om alles in te schatten en vooral de hoogte van sommige kosten weet je pas als je er echt voor staat. Bijvoorbeeld een miniscule wijziging in de statuten van de zaak kostte ons 1500 Euro, toegevoegde waarde quasi niks maar wel noodzakelijk om te doen.

Het moeilijkste van een zaak in de retail is waarschijnlijk inkopen doen. Als retailer moet je meestal bij een leverancier voor een minimumbedrag kopen en vaak ook een minimumaantal van een bepaalde item. Je kan bv. niet zomaar 1 babyfoon van een bepaald type kopen, je moet er direct 5 of 10 kopen. In de beginfase heb je echter totaal geen idee wat effectief verkoopt. Leveranciers kunnen je een bepaalde indicatie geven, maar zij hebben natuurlijk ook een eigen agenda. Je kan wat zoeken op internet en social media, maar dat geeft zeker niet altijd een goede indicatie. Het is me ondertussen al heel duidelijk dat producten die bv. op instagram erg veel gepost zijn vaak helemaal geen bestsellers zijn. Een van mijn bestellers is bv. een specifiek potje (en ik heb nog niet veel foto's van potjes gezien op instagram :-))

In deze aankoop fase maakt elke retailer zonder twijfel foute inschattingen en je kan je hier ook geweldig aan mispakken, zeker als starter. Het is ook zo dat niemand je hierbij echt kan helpen, want je concurrent gaat je die info niet geven:-) Te voorzichtig zijn kan je anderzijds ook niet doen, want dan ga je nooit weten of het geheel kan draaien, ondernemen is risico nemen.  De 'fouten' die je zo maakt zijn dan ook vaak kostelijke affaires en dan moet je al blij zijn als je er je geld terug uit kan verdienen dat je erin gestoken hebt en vaak zelfs accepteren dat je er een verlies op zal doen.

De kosten van de opstart van een webshop zijn op zich beperkt. Wat velen onderschatten is dat de opstartkost maar een fractie is van het totale kostenpakket. Er is toch behoorlijk wat concurrentie onder webshops en sommige webshops hebben gigantisch grote budgetten die ze geven aan marketing. De kans dat je vandaag een webshop online zet en zonder serieuze investeringen er iets kan verdienen,is mi quasi nihil. Ik ken maar 1 echt voorbeeld die het gedaan hebben zonder.

Naast de kosten van de webshop heb je ook de kosten van de verzending. Ook dit is iets dat nogal eens onderschat wordt. Je hebt de kosten van de pakketdienst zelf, die liggen voor een webshop als de mijne tussen de 4.5 Euro en 8.5 per pakje. Daarnaast heb je ook de dozen, de plakband etc. Dat is iets waarvan je denkt dat dat bijna niets kan kosten. Echter is het zo dat je als webshop dozen in alle formaten nodig hebt en je natuurlijk als starter geen honderden dozen per formaat kan kopen. In realiteit komt het erop neer dat je ergens tussen de 0.5 a 1.5 Euro betaalt voor de doos. Als de gemiddelde waarde van de pakjes allemaal 200 euro is, is dat natuurlijk een verwaarloosbare kost:-)  Maar als de gemiddelde waarde van de pakjes rond 15 a 20 Euro ligt, dan is dat een grote kostenpost. Bij ons lag de gemiddelde waarde van pakjes in die eerste periode op 12 a 15 Euro. 

In een beginperiode is dat natuurlijk helemaal niet zo erg zolang dat beperkt blijft. Je bent bezig met te groeien, je leert elke dag en probeert op basis van wat je leert ook aanpassingen te doen. In de maanden november/december had ik gigantisch veel bestellingen, ik kreeg het nog amper verwerkt. Er werden heel veel kleine items gekocht, zoals fopspenen ed. 

De eerste twee maand was ik dan ook heel blij met het volume aan bestellingen dat onze webshop al genereerde, we zaten toen snel aan rond de 20000 euro per maand. Toen ik na een maand of 2 de finaciële berekeningen deed kwam het erop neer dat ik eerder geld verloren dan gewonnen had. Een tip voor elke webshop om deze berekeningen zeer regelmatig te doen. Ik zie concurrenten vaak dingen doen aan prijzen waarvan ik manifest weet dat ze er verlies moeten op draaien als ze het in detail zouden uitrekenen.

Ondertussen is het volume van bestellingen wat gedaald, maar onze gemiddelde order waarde is ondertussen flink gestegen. Het is veel beter beheersbaar voor ons en in theorie zou ik me puur op basis van de webshop een minimumloon kunnen betalen en uiteindelijk zal dat toch moeten want de lening van ons huis moet betaald blijven.

Ik was er echter van overtuigd dat ik ook een fysieke locatie wou en niet enkel een online. De zoektocht naar een fysieke locatie was niet makkelijk. Ik heb drie keer gedacht dat ik het gevonden had en elke keer liep er iets mis. Uiteindelijk kwam ik per toeval terecht op de huidige locatie. Mijn voorwaarden voor een locatie waren: parking, groot genoeg, geen structurele investeringen nodig, gelegen aan een grote baan, opslagmogelijkheden. Op de huidige locatie voldoen we aan 4 van de 5 voorwaarden. Weer een risico :-) (maar zoals ik zei ondernemen is risico's nemen).

De fysieke winkel brengt natuurlijk weer een heleboel extra kosten met zich mee (huur, onroerende voorheffing, verzekering etc). Om deze kosten gewoon nog maar terug te verdienen moet je al een redelijk grote omzet draaien. Je hoort ook elke dag winkel X gaat dicht, winkel Y gaat dicht, dus zeker in deze tijden een behoorlijk risico om een nieuwe op te starten. Ik heb zeker onderschat hoe moeilijk het was om een fysieke winkel op gang te trekken van uit het niets. Ook hier kan eigenlijk niemand je echt helpen, je kan heel veel meningen krijgen van mensen, maar er is geen wiskundige formule met zekerheid. 

De fysieke locatie is nu ongeveer 5 maand open. Er zijn dagen dat het heel goed gaat en het soms al te druk is voor mij alleen, maar er zijn evengoed dagen dat ik maar 1 of 2 mensen zie. Het is dan ook heel erg afwisselend en ik kan er geen patroon in herkennen. Elke dag is het weer spannend :-) 

In het algemeen is het positieve, dat er een stijgende lijn is. Elke maand gaat het weer wat beter. Eén maand was het opeens heel slecht, in februari werd de algemene omzet gehalveerd. Dat was wel even paniek als ik eerlijk ben. Toen heb ik verschillende nachten wakker gelegen (normaal ben ik een heel goede slaper) van de situatie.

Gelukkig waren maart en april  terug in de vroeger stijgende lijn :-) en ik hoop natuurlijk dat dit zich doorzet in de komende maanden. Het blijft heel erg spannend voor ons, we hebben heel veel tijd en geld erin geïnvesteerd en als het niet zou lukken zou ongetwijfeld een grote teleurstelling zijn. Zelf vind ik het ook echt leuk. Er zijn zoveel aspecten aan deze job, dat het erg spijtig zou zijn als ik niet op het punt zou kunnen komen dat ik mezelf een loon kan betalen. Ik vind vooral het fysieke contact met de mensen het leukst. Mensen proberen te helpen om tot een goede oplossing te komen volgens hun wensen, smaak en budget dat is wat ik het liefste doe.

Elke maand evalueer ik in detail de cijfers en ik ben momenteel postief over de toekomst, maar het ligt natuurlijk niet helemaal in mijn handen. Er zijn zoveel factoren die een rol kunnen spelen dat het vooral heel erg spannend blijft.

Fingers crossed dat we verder blijven groeien :-)

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Wereldkanker dag
  04 / Feb / 2023

  Sofie - 04 / Feb / 2023

  Wereldkanker dag

 • Deel 5: Hoe gaat het met Rascals in Eden ?
  04 / Feb / 2023

  Sofie - 04 / Feb / 2023

  Deel 5: Hoe gaat het met Rascals in Eden ?

 • Deel 9: Rascals is 3 geworden
  04 / Feb / 2023

  Sofie - 04 / Feb / 2023

  Deel 9: Rascals is 3 geworden

 • Deel 8: Rascals is 2!
  04 / Feb / 2023

  Sofie - 04 / Feb / 2023

  Deel 8: Rascals is 2!

 • Deel 7: Rascals en Corona
  04 / Feb / 2023

  Sofie - 04 / Feb / 2023

  Deel 7: Rascals en Corona

 • Deel 6: Rascals: 1 jaar later
  04 / Feb / 2023

  Sofie - 04 / Feb / 2023

  Deel 6: Rascals: 1 jaar later

 • Deel 2: Zes jaar geleden
  04 / Feb / 2023

  Sofie - 04 / Feb / 2023

  Deel 2: Zes jaar geleden

 • Deel 3: Van zes jaar geleden tot het begin van zelfstandigheid
  04 / Feb / 2023

  Sofie - 04 / Feb / 2023

  Deel 3: Van zes jaar geleden tot het begin van zelfstandigheid

 • Deel 4: Rascals in Eden
  04 / Mar / 2019

  Sofie - 04 / Feb / 2023

  Deel 4: Rascals in Eden

 • Deel 1: 7 jaar geleden
  17 / Dec / 2018

  Sofie - 04 / Feb / 2023

  Deel 1: 7 jaar geleden

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »