• Totale uitverkoop
 • Shop Lokaal
 • +10000 producten

4.8Out of 1598 Reviews

04 / Feb / 2023

Deel 7: Rascals en Corona

Deel 7: Rascals en Corona
Ons verhaal

Het was al weer heel lang geleden dat ik nog eens geblogd heb over onze avonturen. Dat komt omdat het druk is geweest, heel druk de voorbije maanden.

Vroeger had ik een job waar ik om 6.40 naar brussel vertrok en ten vroegst om 7 a 7.30 thuis was. Vele avonden waren er dan ook (al dan niet) verplichte avondactiviteiten. Dat was druk. Iedereen die ik kende vond dat druk. Ik vond dat best meevallen. 's avonds werkte ik nog wel wat verder (werken wou meestal zeggen mails beantwoorden). In het weekend hield ik ook de mails in het oog maar was ik uiteindelijk toch redelijk veel bezig met mijn privé-leven. 

De voorbije maanden heb ik het pas druk gehad, ongelofelijk druk. Meer dan 2000 pakjes versturen, de fysieke showroom, geboortelijsten, administratie, uitpakken, afvalsorteren, inpakken, social media posts, website actualiseren, producten ingeven, bestellingen doen, facturen maken en betalen....   dit was pas een drukke periode. Ik durf het zelf niet in uren uitdrukken omdat ik eigenlijk altijd aan het werken was. Zelfs als ik aan het eten was, was ik bezig te werken. Tegen februari stonden er in de gang van ons huis nog pakken die geleverd waren voor Kerst waar ik nog niet de tijd voor gevonden had ze uit te pakken. Het was duidelijk dat er iets moest veranderen en daarom besloot ik begin februari een aantal ingrepen te doen om wat minder online te verkopen. Ons inkomen in februari werd ermee gehalveerd, maar het was nodig want ik had wat tijd nodig om de dingen terug onder controle te krijgen en dingen wat anders aan te pakken.

Tegelijk had ik sinds dezelfde periode een ongelofelijke angst voor corona. Mijn partner verklaarde me gek, ik herinner me nog diverse gesprekken over waarom ik nu daar toch altijd over bezig was. De angst gecombineerd met de nood aan rust geven ons nu een zeker voordeel. De business van een winkel maar zeker een webshop is bestellen en verkopen. Zonder stock kan je dat niet, je moet dus continu alles aanvullen en ook af en toe wat inzetten op nieuwe zaken en gokken om aantallen (des te meer je besteld, des te betere prijs je krijgt van leveranciers). In een groeifase zoals waar wij in zaten, neem je dus ergens steeds meer risico. Op die manier komt er geld binnen, maar dat gaat evensnel (of sneller) weer buiten. Door de behoefte aan rust en de angst voor Corona heb ik sinds begin van het jaar dat even niet meer gedaan en  alleen nog dingen besteld die we echt nodig hadden voor geboortelijsten of zaken die echt op waren. Mijn bestelpolitiek is de voorbije maanden dan ook heel voorzichtig geweest (een paar leveranciers hebben me er zelfs wat mee geplaagd in de zin van 'durf je niet').  Nu ben ik uiteraard heel blij daarmee, want deze politiek heeft ervoor gezorgd dat de huidige openstaande facturen behapbaar blijven ook als het even minder gaat zoals het nu ongetwijfeld. 

Een ander voordeel (of nadeel afhankelijk van hoe je het ziet) is dat we onze onderneming quasi uitsluitend gefinancieerd hebben met eigen spaargeld. Gelet op mijn verleden van zware ziekte, wou ik ons gezin indekken op dat vlak en niet het risico nemen dat mijn gezin in de problemen zou komen. Dat geeft ons nu onrechtstreeks een voordeel omdat we geen angst moeten hebben van leningen die we niet kunnen terugbetalen. We kunnen nog wel tegen een stootje. Alles staat klaar, onze klanten van geboortelijsten kunnen (op dat gebied alvast) op 2 oren slapen. 

Ik heb uiteraard wel angst en zie tegelijk positieve signalen. Vandaag zie ik toch ook positief nieuws, het aantal besmettingen is al een aantal dagen niet fundamenteel gestegen, de ziekenhuizen kunnen de drukte nog aan. Ik blijf misschien wat optimistisch maar geloof ook dat wij koele belgen zowieso een andere levenswijze hebben waar we in essentie minder sociaal & fysiek contact hebben en dat de spreiding wel zal temperen als we allemaal redelijk zijn. Het is een persoonlijke mening, maar ik vind dat de regering tot dusver vrij goed werk geleverd heeft. Deze situatie is uniek en onvoorspelbaar, nu beslissingen nemen over het land, gezondheid en economie lijkt me aartsmoeilijk. Ik duim in elk geval dat zo weinig mogelijk mensen serieuze gevolgen moeten ondergaan van corona en dat snel een medicijn en vaccin gevonden wordt.

Ik heb des te meer angst voor wat ik de laatste dagen zie gebeuren in onze maatschappij. Iedereen lijkt zich beter te voelen dan de anderen. Er wordt continu commentaar gegeven op elkaar, op ministers. Er wordt gevochten over wc papier terwijl er nog massa's zijn. Iedereen lijkt het beter te weten. Ik word ziek van het te lezen en te zien. We zijn terecht gekomen in een soort fase van massa-hysterie. Dat jaagt me echt angst in want massa-hysterie heeft nog nooit tot iets goed geleid.

Ook angst voor onze economie, onze maatschappij. Wat er nu gebeurt gaat ons tekenen voor jaren. De ondernemer die zijn krediet en lonen niet kan betalen. De werknemer die met zijn uitkering zijn lening niet meer kan betalen. De bank die in de problemen komt. Een sneeuwbal die niet meer te stoppen valt. Een overheid die al virtueel failliet is die niet meer veel kan doen en zijn verplichtingen naar pensioenen en dergelijke niet meer kan nakomen. Kortom het failliet van onze samenleveing.  

Angst voor de nieuwe ondernemer die alles heeft geinvestereerd en net open wou doen. De ondernemer die net sterk geïnvesteerd heeft. Zoals Romy van de sky is the limit zei 'ik had nog 50 euro toen ik open ging'. Zo zijn er heel velen op dit moment. Ondernemers wie het water al aan de lippen staat voor ze begonnen ben. De werknemers die net een huis hadden gekocht en rekenden op een volwaardig loon en nu terugvallen op 70%. Ik wens hen veel sterkte in deze zeer moeilijke tijden. Mijn hart bloedt voor hen.

Met zoveel angsten werd ik deze nacht om 4 uur wakker.  Om 5.24 bestelde ik online verf zodat ik de volgende weken wat thuis kan werken aan die gang die al 2 jaar moet gedaan worden.  Hoe ik dat ga doen met een 3-jarige is me nog een raadsel, maar I will do it :-)

 

Het wordt een harde periode de volgende weken, misschien maanden.  De mens is inventief en veerkrachtig.

 

Stay Safe & stay inside !

We can do it!

 

PS dat steunen van die lokale ondernemers en nationale bedrijven dat we de voorbije dagen overal zien opduiken, dat zal echt nodig zijn. Alibaba geeft wel mondmaskers, maar ze betalen geen belastingen en dragen dus niet bij aan al die belastingen die de overheid nadien zal nodig hebben om dit recht te trekken. Denk na over wat je koopt en waar je koopt want dat bepaald mee je eigen toekomst.

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Wereldkanker dag
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Wereldkanker dag

 • Deel 5: Hoe gaat het met Rascals in Eden ?
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 5: Hoe gaat het met Rascals in Eden ?

 • Deel 9: Rascals is 3 geworden
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 9: Rascals is 3 geworden

 • Deel 8: Rascals is 2!
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 8: Rascals is 2!

 • Deel 7: Rascals en Corona
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 7: Rascals en Corona

 • Deel 6: Rascals: 1 jaar later
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 6: Rascals: 1 jaar later

 • Deel 2: Zes jaar geleden
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 2: Zes jaar geleden

 • Deel 3: Van zes jaar geleden tot het begin van zelfstandigheid
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 3: Van zes jaar geleden tot het begin van zelfstandigheid

 • Deel 4: Rascals in Eden
  04 / Mar / 2019

  04 / Feb / 2023

  Deel 4: Rascals in Eden

 • Deel 1: 7 jaar geleden
  17 / Dec / 2018

  04 / Feb / 2023

  Deel 1: 7 jaar geleden

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »