• Totale uitverkoop
 • Shop Lokaal
 • +10000 producten

4.8Out of 1598 Reviews

04 / Feb / 2023

Deel 9: Rascals is 3 geworden

Deel 9: Rascals is 3 geworden
Ons verhaal

//deze blog volgt op vorige blogs//

Volgende week is het drie jaar geleden dat ik mijn laatste dag deed voor bij een werkgever. Het gezegde de tijd vliegt is meer dan toepasselijk en in die drie jaar is al veel gebeurd.

Vorig jaar deze tijd keken we met optimisme naar het komende jaar. Iedereen dacht dat corona bijna achter de rug was, we waren net verhuisd, er waren veel aanvragen voor lijsten...wisten we veel dat het volgende jaar er wel even heel anders zou uitzien.

Een dikke maand later kregen we het nieuws dat we weer dicht moesten, lockdown nummer 2. Op dat moment denk ik dat hij veel handelaren het licht toch even uitging. Dat was zo'n teleurstelling. Die lockdown duurder al bij al relatief kort en net voor kerst konden we weer de deuren open. In die periode kreeg ik ook het nieuws dat ik in februari geopereerd zou worden aan een oud zeer en enkele maanden volledig out zou zijn.  Het was voor mij gemengd nieuws, prive was ik blij met de datum want ik had het al heel lang uitgesteld en het moest gecorrigeerd worden.

Als zelfstandige is het echter een van de ergste dingen die je kan overkomen, zeker in ons geval waar je zit met geboortelijsten...een andere winkel kan je even sluiten...maar geboortes...die kan je namelijk niet even pauzeren. Mits wat creativiteit slaagden we erin iemand te vinden die onze winkel 2 maanden gedeelijke zou overnemen en de uiteindelijke impact voor de klanten was zeer beperkt.

Voor mezelf was de impact echter heel groot. Twee dagen na tien uur onder narcose geweest te zijn, zat ik vanuit het ziekenhuis van alle dringende vragen te beantwoorden en ik heb uiteindelijk 6 weken grotendeels in een bed doorgebracht maar met giga veel stress... niet om mezelf maar om mijn zaak. Ik heb vaak geprobeerd afstand te nemen, maar het lukte niet...we zullen maar denken dat het passie is :-)

De impact van die operatie is echter niet te onderschatten, we hebben alles op alles gezet om open te blijven maar dat wou ook zeggen dat we heel veel extra kosten hebben moeten maken om open te blijven en daarnaast ook minder inkomsten omdat we de webshop hebben moeten terugschroeven. In totaal makkelijk weer een extra 10000 Euro extra last voor de zaak (en dan spreken we nog niet van de persoonlijke kosten voor ziekenhuis etc). Het is goed en gelukkig dat dat geen probleem gevormd heeft, maar dat toont toch weer dat je als zelfstandige of bedrijf erg voorzichtig moet zijn met je financiën en vodoende buffers moet voorzien. 

Net toen ik terug aan de slag ging gaan, kregen we bericht...derde lockdown...en de dag erna...babywinkels mogen open blijven...ik ben zelden zo kwaad geweest...wat tijdens de eerste lockdown was dat ook gezegd en twee dagen nadien was het weer bijgestuurd. Continu schakelen, het was er wat veel aan. Enfin, uiteindelijk zijn we toch open mogen blijven en is het tot dusver de laatste lockdown gebleken..fingers crossed

Toen ik terug aan het werk was, was ik opgelucht. We hadden het druk, vele lijsten kwamen binnen. Ik moet zeggen dat ik heel veel angst had dat deze operatie ging wegen op ons toekomstig resultaat. Ik ben er ook open over geweest en heb het niet verborgen dat ik even uit zou zijn, maar voor je het weet durven klanten niet meer komen omdat ze niet weten wat de toekomst brengt. Blijkbaar valt dat wel mee en heeft iedereen ondertussen geleerd dat de toekomst voor groot en klein onzeker is (kijk maar naar faillesement van bv enkele grote namen in de babywereld)

We hadden de druktste maanden tot dusver en dat deed deugd, ergens was het ook heel zwaar want puur voor mezelf en mijn familie was enkele maanden rust wel beter geweest want tegen midden juli moest ik naar adem happen zoveel er te doen was en omdat ik zowat elke week nog in het ziekenhuis controle moest doen was dat hele proces giga vermoeiend. Begin augustus onderging ik nog correctie operatie en ook hier had ik best enkele weken rust genomen, maar door omstandigheden kon ik niet anders dan na een week terug aan de slag te gaan. Ik zal eerlijk zijn dat ik als werknemer dit jaar waarschijnlijk een half jaar ziekteverlof genomen had, als zelfstandige is dat gewoon niet realistisch. Maar dat is uiteraard een keuze die ik gemaakt heb en het komt weer goed :-).

Ondertussen zijn we weer een maand verder en lijkt alles achter de rug en begint alles weer op zijn pootjes te vallen. Ik ben wat vermoeiender dan normaal, en dat is wshl ook perfect logisch :-)  Het is ondertussen ook al ruim 6 jaar geleden dat de kanker werd vastgesteld en ik word elke paar maanden uitvoerig gecheckt en alles is nog steeds perfect weg, dus langzaam verdwijnt dat ook in mijn hoofd wel naar de achtergrond.

Wat betreft Rascals, kijk ik trots terug op wat we opgebouwd hebben de laatste drie jaar en zeker het laatste jaar toch wel in zeer moeilijke omstandigheden. Ik zie de zaak nog dagelijks groeien en ik heb ook veel lessen geleerd. Financieel kan ik me ondertussen een klein jaar een minimumloon (minder dan het officiële minimumloon) uitkeren, en dat was ook nodig na twee jaar geen inkomen te hebben. Uiteraard is dat ook een stuk een keuze, ik investeer zoveel mogelijk terug in de zaak (uitbreiding assortiment etc), maar in tegenstelling van wat er soms gedacht wordt is zo'n zaak toch echt geen 'vetpot', op het loon en werk moet niemand jaloers zijn, het moet van de passie komen . De marges in onze sector zijn klein, de concurrentie groot en de kosten hoog. Ook is er heel veel manueel werk zodat het zeker geen 'walk in the park' is. Het voorbije jaar heb ik meerdere collega's gesproken die ook zonder operaties het niet meer zagen zitten en in burnout gingen of besloten hun winkel te stoppen.

De investeringen waren zo veel zwaarder dan ik ingeschat had, ik denk dat we zeker 10* meer geïnvesteerd hebben dan wat ik oorspronkelijk van plan was. En dat doet soms wel pijn, waar vroeger bepaalde privé bepaalde uitgaven zonder nadenken konden gebeuren is dat nu absoluut niet het geval. Anderzijds moeten we ook niet klagen, we hebben een fijn huis en alles wat we nodig hebben. Een dure handtas, spa behandeling ed zijn absoluut niet essentieel in het leven.

Het grootste voordeel voor mij aan dit leven versus corporate leven is de mate van beslissingsvrijheid en het gebrek aan bureaucratie. Het gevoel dat ik mensen kan helpen in hun proces een baby te krijgen, de fijne gesprekken met klanten. Allemaal plussen !

Ik hoop ook met ons verhaal mensen te inspireren die zelf slecht nieuws gekregen hebben, die een zware ziekte hebben, die andere problemen hebben...er kan veel tegenwoordig en je kan je lot in zekere mate vormgeven.

 

Ik vind het in elk geval al een fantastisch avontuur tot dusver en ben benieuwd wat de toekomst brengt. Ondanks al de 'miserie' van het afgelopen jaar, heb ik ook niet stil gezeten en binnenkort lanceer ik zelfs nog een nieuwe extra zaak :-) Spannend !

 

 

Laat een reactie achter

What are your experiences? Read or write a review here.

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

* Verplichte velden

Recente artikelen

Het laatste nieuws op ons blog

 • Wereldkanker dag
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Wereldkanker dag

 • Deel 5: Hoe gaat het met Rascals in Eden ?
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 5: Hoe gaat het met Rascals in Eden ?

 • Deel 9: Rascals is 3 geworden
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 9: Rascals is 3 geworden

 • Deel 8: Rascals is 2!
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 8: Rascals is 2!

 • Deel 7: Rascals en Corona
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 7: Rascals en Corona

 • Deel 6: Rascals: 1 jaar later
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 6: Rascals: 1 jaar later

 • Deel 2: Zes jaar geleden
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 2: Zes jaar geleden

 • Deel 3: Van zes jaar geleden tot het begin van zelfstandigheid
  04 / Feb / 2023

  04 / Feb / 2023

  Deel 3: Van zes jaar geleden tot het begin van zelfstandigheid

 • Deel 4: Rascals in Eden
  04 / Mar / 2019

  04 / Feb / 2023

  Deel 4: Rascals in Eden

 • Deel 1: 7 jaar geleden
  17 / Dec / 2018

  04 / Feb / 2023

  Deel 1: 7 jaar geleden

Inloggen

Wachtwoord vergeten?

 • Al je orders en retouren op één plek
 • Het bestelproces gaat nog sneller
 • Je winkelwagen is altijd en overal opgeslagen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »