• Free shipping > € 65
 • Delivery 48H*
 • +10000 products

4.8Out of 1598 Reviews

HOLIDAY NO SHIPPING TILL 28/6 - 10% DISCOUNT WITH CODE HOLIDAY

€0,00

Sofie - 16 / Feb / 2019

Geboortelijst: textiel

Een geboortelijst kan onderverdeeld worden in verschillende categoriën. Wij publiceren per categorie een apart artikel met wat je nodig kan hebben. In dit artikel gaan we in op textiel.

Geboortelijst: textiel
Advise Blog

Op basis van onze ervaring sommen we op wat je zeker nodig hebt voor een geboortelijst. We geven  ook een indicatie van de hoeveelheden die je nodig hebt.

Uiteindelijk is natuurlijk veel afhankelijk van je eigen levensstijl en keuzes. Beschouw deze opsomming dan ook als een inspiratie

Bed/wieg

Het absoluut minimum wat je nodig hebt zijn:

- matrasovertrek, 2st

- matrasbeschermer, 1 à 2 st

- matras

- slaapzak, verschillende st aangepast aan seizoen

In theorie heb je voor een bed van een baby niets anders nodig van textiel. Een baby kan perfect slapen in enkel een slaapzak (aangepast aan seizoen) en heeft geen dekens, lakens, kussens of dekbedden nodig.

We stellen vast dat ouders vaak toch graag de bedjes meer willen aankleden. Voor babies in de wiegendoodrisico (2 a 7 maand) periode raden we echter absoluut af om kussens en dekbedden te gebruiken aangezien dit ingaat tegen internationale adviezen. Als je iets wil gebruiken dan zijn lakens en dekens beter dan dekbedden.

Ook hier raden we je aan om minimaal 2 lakens en 2 dekens te hebben, vanuit het simpele feit dat babies regelmatig eens ziek worden, lekkende luiers hebben etc. 

Je kan het bedje ook aankleden met een bumper. Een bumper staat erg mooi op een babybed/park en kan ook handig zijn voor kindjes die veel bewegen om zich niet te bezeren. Ook hier wijzen we even op de veiligheidsvoorschriften en raden we aan om zeker tussen 2 à 7 maanden te bumper te verwijderen wegens wiegendood risico. Kleinere babies kunnen zich normaal gezien niet bewegen en voor hen is er dan ook minder risico en grotere kinderen kunnen zichzelf terugdraaien. We merken ook op dat er speciale luchtdoorlatende bumpers op de markt zijn die minder risico geven.  Daarnaast leggen we er ook de nadruk om dat bumpers steeds langs de buitenkant mogen vastgemaakt worden en dat de lintjes van bumpers erg kort moeten zijn vanwege de veiligheid.

Een mooi toevoeging tot een babykamer is een hemeltje. Hemeltjes bestaan er in verschillende soorten en ze hebben eigenlijk geen functioneel doel, maar zijn met heel erg mooi en geven je direct een cosy gevoel.

Een recent hot-item is ook een babynestje. Er bestaat discussie over de veiligheid van babynestjes. In sommige landen worden ze ten sterkste afgeraden. Als je er eentje gebruik dan raden we aan er eentje te kopen dat CE getest is. De lengte van de lintjes zijn daarin bv belangrijk. Erg belangrijk met de nestjes is ook te weten dat ze niet bedoeld zijn om samen met je baby in jouw bed te slapen. Ze zijn handig voor een comfortgevoel in hun eigen bed/park of om mee te nemen onderweg.

Een ander leuk tem met eenzelfde effect is een babyhangmat. Ook hier is goed advies noodzakelijk voor veilig gebruik.

Voor je textiel koopt voor een babybed of wieg, kijk je best goed naar de maten. Babybedden hebben geen universele maten. De meeste zijn 120*60 maar niet allemaal.

 

Verzorging

Babyhuid is delicaat en dit is de reden dat er vaak gebruik gemaakt  wordt van hydrofiele (tetra) doeken om de baby te verzorgen. Dit soort doeken neemt bijzonder goed vocht op en is heel zacht voor de babyhuid. Tetra is eigenlijk een soort weeftechniek van katoen.

Recent is ook bamboo aan een opmars bezig. Bamboo stof is bijzonder zacht en lijkt op gewone badstof van uiterlijk.  Ook gewone badstof wordt in bepaade toepassingen nog gebruikt voor baby's. 

Een artikel dat meer en meer opkomt zijn inbakerdoeken. Deze bestaan in heel veel soorten. Laat je goed adviseren in het gebruik ervan. Ze kunnen heel erg nuttig zijn om je baby te kalmeren maar hebben bij foutief gebruik ook hun gevaren.

Zaken die we aanraden:

 • wasbare hoes voor het verzorgingskussen, 2st
 • badcape, 1 a 2st
 • badjas (voor als ze iets ouder zijn), 1 a 2 st
 • handdoeken (hydrofiele/bamboo/katoen)
 • washandjes (hydrofiel/bamboo/katoen)

Het aantal benodigde washandjes en handdoeken is sterk afhankelijk van je levensstijl. Als u bijvoorbeeld één keer per week de was wil doen, dan moet je zorgen dat je  minimaal 14 washandjes hebt. 

Verder bestaan er ook leuke swaddle doeken (deze zijn iets groter dan een standaard tetra doek en hierin kan u uw baby wikkelen.

 

Onderweg

Als je met je baby op stap gaat is het interessant om een deken aangepast aan het seizoen te hebben. Een dergelijk deken houdt je baby warm en geeft ook een zeker comfort. 

Een mobiel verzorgingsmatje is ook ten zeerste aan te raden om onderweg een pamper te kunnen verversen.

Een verzorgingstas is ook een absolute must. Er zijn verschillende modellen en groottes op de markt. We raden aan om eerder model te kiezen dat je later nog kan gebruiken als handtas of rugzak. Het is ook handig als je naast de tas ook een soort toilettasje voor de baby hebt om de essentiële producten mee te nemen onderweg.

Het kan ook zinvol zijn om een rugzakje/tasje te kopen om mee te nemen naar de oppasdienst/creche.

Interessant is ook om een overtrek te hebben voor de verschillende overstoelen. Dit zorgt ervoor dat uw stoel zelf niet vuil wordt en kan ook handig zijn in de zomer om zweet te absorperen. Voor de winter zijn er dan weer speciale wikkeldoeken voor de autostoel om de baby warmer te houden. Voor winterkindjes zijn voetenzakken zeker ook interessant.

 

Eten/drinken

Slabbetjes zijn onmisbaar voor babies. Je kan er bijna niet genoeg hebben :-) Er zijn slabbetjes in allerlei vormen en texturen. Tegenwoordig zijn er ook verschillende slabbetjes op de markt van textiel dat afwasbaar is zonder dat het in de wasmachine hoeft. De hoeveelheid slabben hangt sterk af van het materiaal dat je kiest. Als je voor katoenen slabbetjes gaat, raden we je ook aan om er minstens 14 te hebben (tenzij je vaak de was doet).

Spuugdoekjes (vaak in de vorm van bandana's) zijn ook een must voor babies. Je hebt ze niet in elke periode nodig, maar in sommige periodes van de ontwikkeling van de baby kunnen ze echt zeer handig zijn. Enkele zijn voldoende.

Kledij

In kledij kan je uiteraard zeer ver gaan en we beperken ons dan ook tot wat we minimaal nodig vinden.

In het algemeen is er de richtlijn dat u uw kind een laag extra aan doet van wat u uzelf zou aandoen op dat moment. Het heeft geen zin om kleding lang vooraf te kopen omdat u niet weet welke maat u baby binnen zes maand zal hebben en afhankelijk van het seizoen zal de keuze anders zijn. Op de geboortelijst raden we u aan om maximaal tot maat 68 te kopen. Het heeft meestal ook weinig zin om veel outfits te kopen in maat 50. De meeste babies kunnen deze maat slechts enkele weken aandoen, een paar outfits voor net na de geboorte en in het ziekenhuis zijn dan ook voldoende in deze maat. Indien u toch een kleine baby of prematuur zou hebben kan u beter bijkopen op dat moment.

 • Body ( lange of korte mouwen naargelang het seizoen) we raden u aan om er minimaal 7 per maat te hebben, 10 a 14 is beter afhankelijk van hoe vaak u de was doet
 • Broekjes/jurkjes/'t shirts/truitjes: ook hier raden we u aan om minimaal 7 outfits per maat te hebben en we zouden zelf eerder naar 10 à 14 outfits gaan.
 • Mutsen/zomerhoedjes: aligneren op het seizoen maar absoluut aangeraden zowel in zomer als winter

 

Andere

Een speeltapijt is iets dat zeer handig en nuttig kan zijn. Er zijn er diverse groottes op de markt. Een wasbaar exemplaar is aan te raden.

 

Leave a comment

What are your experiences? Read or write a review here.

*Your email address will not be published

* Required fields

Recent articles

The latest news from our blog

 • Geboortelijst: textiel
  16 / Feb / 2019

  Sofie - 16 / Feb / 2019

  Geboortelijst: textiel

Login

Forgot your password?

 • All your orders and returns in one place
 • The ordering process is even faster
 • Your shopping cart stored, always and everywhere
Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? YesNoMore on cookies »